Letonija: Ucena nuklearnim oružjem opasna

Letonija: Ucena nuklearnim oružjem opasna

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs smatra da se ne može isključiti upotreba taktičkog nuklearnog naoružanja od strane Rusije, ali u Kremlju shvataju da će to za njih postati „tačka bez povratka“, pa je to pre svega ucena. , nije „bazna opcija“ za dalje ruske operacije.

„Ne isključujemo mogućnost da Rusija koristi taktičko nuklearno oružje. (Postoji i druga opcija: upotreba hemijskog oružja). Međutim, ljudi u Kremlju shvataju da će takav presedan za njih označiti tačku bez povratka. Prema tome, ne mislim da Kremlj trenutno gleda na ovo kao na osnovnu opciju za svoje dalje delovanje“, rekao je Rinkevičs u intervjuu za Ukrinform.

Istovremeno, takva ucena je ionako opasna jer će ruska vojska i dalje trpeti poraze, gubiti obraz, „i pred međunarodnom zajednicom i pred sopstvenim stanovništvom“. Još jedan negativan pokazatelj je da se ova tema redovno pominje na ruskoj televiziji, pa postoji bojazan da na taj način Moskva može psihološki pripremiti svoje stanovništvo za takav razvoj događaja.

Na kraju, Rinkevičs je napomenuo da svet mora biti spreman za različite preokrete. Na Zapadu se sada raspravlja o pitanju odgovora na ruske nuklearne pretnje. „Ali u ovoj fazi, ne mogu da se bavim detaljima, jer se o ovom pitanju još uvek razgovara na nivou koji još nije javan“, naglasio je šef letonskog MIP-a.

Kako je ranije saopšteno, ruski predsednik Vladimir Putin je u petak potpisao „sporazume o pristupanju Rusiji“ privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti, a takođe je izjavio da su od sada njihovi stanovnici državljani Ruska Federacija.

Letonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da neće priznati pokušaj aneksije i osudilo Putinov potez, ističući jasno kršenje Povelje UN i drugih normi međunarodnog prava. MIP Letonije je ponovio čvrstu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica.