Indonezija: U stampedu na fudbalskoj utakmici nastradalo 129 ljudi

Indonezija: U stampedu na fudbalskoj utakmici nastradalo 129 ljudi

DžAKARTA – Najmanje 129 ljudi je poginulo, a oko 180 povređeno na fudbalskoj utakmici u Indoneziji nakon stampeda mase tokom nereda, saopštila je policija u nedelju, u jednoj od najgorih katastrofa na stadionima na svetu, prenosi Rojters.

Kada su pristalice poraženog domaćeg tima u subotu uveče upali na teren u provinciji Istočna Java da izraze svoju frustraciju, policajci su ispalili suzavac u pokušaju da kontrolišu situaciju, izazvavši stampedo i slučajeve gušenja, rekao je novinarima šef policije Istočne Jave Niko Afinta.

„Postalo je anarhično. Počeli su da napadaju policajce, oštetili su automobile“, rekao je Niko i dodao da je do sudara došlo kada su navijači pobegli ka izlaznoj kapiji.

Video snimci sa lokalnih informativnih kanala pokazuju navijače kako izlaze na teren na stadionu u Malangu nakon što je Arema FC izgubio od Persebaje Surabaje. Mogu se videti tuče, sa nešto što je izgledalo kao suzavac u vazduhu.

Slike su pokazale ljude koji su izgledali kao da su izgubili svest koje su odneli drugi fanovi.

Svetsko fudbalsko upravno telo FIFA navodi u svojim bezbednosnim propisima da stjuardi ili policija ne smeju da nose ili koriste vatreno oružje ili „gas za kontrolu mase“.

Policija Istočne Jave nije odmah odgovorila na zahtev za komentar da li je upoznata sa takvim propisima.

Indonezijska komisija za ljudska prava planirala je da istraži bezbednost na terenu, uključujući upotrebu suzavca, rekao je njen komesar Rojtersu.

Glavni ministar bezbednosti zemlje, Mahfud MD, rekao je u objavi na Instagramu da je stadion bio popunjen preko svojih kapaciteta. On je rekao da je izdato 42.000 karata za stadion koji bi trebalo da primi samo 38.000 ljudi.

Bilo je izbijanja problema na utakmicama u Indoneziji, sa jakim rivalstvom između klubova koji su ponekad vodili do nasilja među navijačima.

Zainudin Amali, indonezijski ministar sporta, rekao je za KompasTV da će ministarstvo ponovo proceniti bezbednost na fudbalskim utakmicama, uključujući razmatranje mogućnosti da se gledaoci ne puštaju na stadione.

Indonežanska najviša liga BRI Liga 1 suspendovala je utakmice na nedelju dana i pokrenuta je istraga, saopštio je Fudbalski savez Indonezije.

Među globalnim katastrofama na stadionima, 96 navijača Liverpula je smrvljeno na smrt u Britaniji u aprilu 1989. godine, kada se prenaseljeno i ograđeno ograđeno ograđeno okruženje srušilo na stadionu Hilsboro u Šefildu.

Indonezija bi trebalo da bude domaćin FIFA Svetskog prvenstva do 20 godina u maju i junu sledeće godine. One su takođe jedna od tri zemlje koje se nadmeću da iduće godine održe Kup Azije, nakon što se Kina povukla kao domaćin.