Lukašenko pretvara Belorusiju u mostobran za rusku vojsku

Lukašenko pretvara Belorusiju u mostobran za rusku vojsku

Centar za suzbijanje dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine saopštio je da Lukašenko pretvara Belorusiju u mostobran za rusku vojsku, prenosi Ukrinform.

„Prema Centru nacionalnog otpora, koji su stvorile Snage za specijalne operacije naše vojske, 20. septembra je u Minsk iz Ruske Federacije stiglo oko 130 plaćenika privatne vojne kompanije „Liga“ („Vagner“). nameštanje akata provokacije na ukrajinskoj granici“, navodi se u saopštenju.

Danas se, prema podacima CKD, na teritoriji Belorusije nalazi oko 1.000 ruskih vojnika, jedan odeljenje raketnih bacača Iskander, kao i tri diviziona S-300 i S-400, koji lansiraju krstareće rakete na Ukrajinu.

Prema rečima beloruskog opozicionara Pavla Latuške, Aleksandar Lukašenko je započeo modernizaciju železnica u zemlji kako bi Belorusija imala priliku da rasporedi do 120.000 mobilisanih ruskih vojnika u novembru-decembru. Informaciju je potvrdila i Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, saopštavajući da se Belorusija već sprema da primi 20.000 vojnika pozvanih na službu u Rusiju.

Lukašenko je zauzvrat izjavio da „Belorusi nikome ne predstavljaju pretnju“. CKD takve izjave smatra „potpunom manipulacijom“.

Kako prenosi Ukrinform, Oleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, govoreći o pitanju beloruske granice, izjavio je da ukrajinske vlasti imaju razumevanja za ono što se tamo dešava i uverio je javnost da se dešava pod potpunom kontrolom ukrajinskih snaga.