Hunta zapadnoafričke zemlje svrgnuta pučem

Hunta zapadnoafričke zemlje svrgnuta pučem

Frakcija vojske Burkine Faso preuzela je vlast u Uagaduguu u petak, u drugom državnom udaru u toj zapadnoafričkoj zemlji od početka 2022. Kapetan Ibrahim Traore zamenio je potpukovnika Pol-Anrija Damibu na čelu vojne hunte , navodeći svoj neuspeh da se izbori sa pobunom islamista.

„Suočeni sa pogoršanjem situacije, nekoliko puta smo pokušali da nateramo Damibu da preusmeri tranziciju na bezbednosno pitanje“, rekao je Traore u izjavi koju je pročitao na nacionalnoj televiziji u petak uveče, najavljujući preuzimanje. Damiba je odbio predloge oficira i nastavio sa politikom koja je dovela do pada prethodne vlade, dodao je on.

„Damibini postupci su nas postepeno ubeđivali da se njegove ambicije udaljavaju od onoga što smo nameravali da uradimo. Odlučili smo ovog dana da uklonimo Damibu“, rekao je Traore.

Nova hunta se obavezala da će održati sve obaveze Burkine Faso i pozvala civilno stanovništvo „da u miru radi svoj posao“. Međutim, granice zemlje su zatvorene na neodređeno vreme, a sve političke aktivnosti i aktivnosti civilnog društva obustavljene.

Traoreova najava usledila je nakon nekoliko sati pucnjave u Uagaduguu i tvrdnje portparola vlade Lionela Bilga da su u toku pregovori za rešavanje „unutrašnje krize“.

„Neprijatelj koji napada našu zemlju želi samo podelu između Burkinabesa“, rekao je Bilgo.

Damiba – koji je stekao obrazovanje u Francuskoj – predvodio je državni udar 24. januara kojim je svrgnut predsednik Roch Marc Christian Kabore. Tada je obećao dvogodišnji proces za vraćanje zemlje u demokratiju.

Neki aktivisti Burkinabea pozdravili su puč. „Ljudi su očekivali stvarnu promenu“, rekao je za AP Fransoa Beogo iz Pokreta za obnovu Burkine Faso, dodajući da je Damiba „pokazao svoje granice“ tokom svojih devet meseci na vlasti.

Burkina Faso ima oko 20 miliona stanovnika i nema izlaz na more između Malija i Nigera na severu i Benina, Togoa, Gane i Obale Slonovače na jugu. Zajedno sa svojim severnim susedima, pogođena je pobunom militanata udruženih sa Al-Kaidom i Islamskom državom (IS, bivša teroristička grupa ISIS), koja je, kako se izveštava, ove godine pojačana.

Francuska, bivša kolonijalna sila u toj oblasti, poslala je ekspedicione snage nazvane „Operacija Barkhane“ za borbu protiv islamističkih terorista, bez mnogo napretka. Nedavno je smanjena i preimenovana u Operativnu grupu Takuba, nakon što je Mali naredio svim francuskim trupama da izađu i optužio Pariz da zapravo pomaže teroristima.