Stoltenberg: Kijev ima pravo da bira put, odluke o članstvu u NATO konsenzusom

Stoltenberg: Kijev ima pravo da bira put, odluke o članstvu u NATO konsenzusom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u petak uveče da Alijansa podržava „pravo Ukrajine da izabere sopstveni put“, nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio da će njegova zemlja zatražiti članstvo u NATO „po ubrzanoj proceduri“, javlja CNN.

Stoltenberg je, kako se navodi, upozorio da se sve odluke o članstvu donose konsenzusom 30 članica Alijanse.

„Kada su se sastali na Samitu u Madridu, NATO saveznici su vrlo jasno istakli da podržavamo pravo Ukrajine da izabere svoj sopstveni put, da izabere u kojoj vrsti bezbednosnog aranžmana želi da bude“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima svaka demokratija u Evropi ima pravo da se prijavi za članstvo u NATO, a NATO saveznici poštuju to pravo i uvek iznova ponavljaju da vrata NATO ostaju otvorena, što su i pokazali.

Stoltenberg je kazao da Alijansa nije deo rata između Rusije i Ukrajine, ali da pruža podršku Kijevu.

„Ako bi predsednik Rusije Vladimir Putin pobedio u ovom ratu, to bi značilo da živimo u mnogo opasnijem svetu“, rekao je Stoltenberg novinarima.

On je dodao da se pokazuje da je Putin nesposoban u ovom ratu, uz konstataciju da će sukob biti okončan ukoliko Rusija prekine agresiju.

„Putin je odgovoran i za rat i za kraj sukoba“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Rusija je agresor, a Ukrajina je žrtva agresije.

„Putinovo zveckanje atomskim oružjem predstavlja nuklearnu ucenu. Rusija mora shvatiti da u atomskom ratu nema pobednika i da će imati ozbiljne posledice ako dođe do korišćenja nuklearnog oružja“, izjavio je Stoltenberg.

On je rekao da će NATO pružati podršku Ukrajini bez obzira koliko to dugo trajalo.

„Ako Putin pobedi, to će biti katastrofa za Ukrajinu, ali i za sve nas“, poručio je generalni sekretar NATO.