Posle kamerunskog i francuskog, Embid dobio i američko državljanstvo

Posle kamerunskog i francuskog, Embid dobio i američko državljanstvo

Kamerunski centar Žoel Embid zvanično je postao građanin SAD, prenose tamošnji mediji. Posle dobijanja novog pasoša, as Filadelfija Seventisiksersa istakao je da je „blagosloven“ što je postao građanin SAD, kao i da je ključnu ulogu u tom procesu odigrao njegov mali sin.

Ovo je treći pasoš za Embida, koji je prethodno imao državljanstva rodnog Kameruna i Francuske.

„Moj sin je Amerikanac, a ja sam osećao da živim ovde i osećam se blagosloveno zbog toga. Rekao sam sebi – ‘zašto da ne?’“, izjavio je 28-godišnji Žoel Embid.

Embid je rođen u kamerunskom glavnom gradu Jaundeu, gde je i živeo do svoje 16. godine, kada se preselio u SAD kako bi razvijao košarkašku karijeru.

Od 2014. godine je u NBA, kada su ga kao trećeg pika drafta odabrali Siksersi. Ranije tokom leta dobio je i francusko državljanstvo, i istakao da mu je bilo žao što nije mogao da nastupi za reprezentaciju te države na Evrobasketu.

Iza Embida je sjajan protekli period – u prošloj sezoni bio je drugi u glasanju za nagradu MVP, a u proteklih pet sezona je biran na Ol-star utakmicu. U prošle četiri sezone je bio član idealne defanzivne petorke lige, a u sezoni 2021/2022. bio je i najbolji strelac lige.