Premijer Albanije pozvao je Ruse koji beže od mobilizacije da dođu

Premijer Albanije pozvao je Ruse koji beže od mobilizacije da dođu

Albanski premijer Edi Rama rekao je da svako ko pobegne iz Rusije zbog vojne mobilizacije može bez problema da dođe u zemlju, piše Euractiv, prenosi „Evropska istina“.

Oni su dobrodošli u Albaniju, rekao je Rama.

Albanija se sukobila sa Rusijom tokom sastanka Saveta bezbednosti UN u utorak kada je ruski predstavnik Vasilij Nebenzija uporedio invaziju na Ukrajinu sa ratom između Kosova i Srbije, optužujući Zapad za dvostruke standarde.

Ambasador Albanije Ferit Hodža rekao je da se ne mogu povući paralele sa pseudoreferendumima koji se trenutno održavaju u delovima Ukrajine pod ruskom okupacijom i glasanjem na Kosovu, „nezavisnoj zemlji koju je priznala polovina Ujedinjenih nacija“.

„Ništa ne može biti veštačkije i iznuđenije od poređenja međunarodnih napora u cilju okončanja sukoba, zaštite civilnog stanovništva i uspostavljanja mirovnog procesa, traženja dugoročnog rešenja, kao što je to bio slučaj na Kosovu, sa agresijom, čistom i ničim izazvan, i referendum, koji se trenutno održava u Ukrajini“, dodao je on.

Hoja je dodao da ne možete porediti neuporedivo, a Rusija ne može da skrene pažnju sa svog rata u Ukrajini pokušavajući da prevari ljude.

Kako je saopšteno, tokom 19-25. septembra 66 hiljada Rusa je ušlo u zemlje Evropske unije iz Rusije, što je 30 odsto više nego nedelju dana ranije – nalet se poklopio sa najavom ruskih vlasti o takozvanoj delimičnoj mobilizaciji.