Guverner Kalifornije odobrio zakon o sindikalizaciji poljoprivrednika

Guverner Kalifornije odobrio zakon o sindikalizaciji poljoprivrednika

SAKRAMENTO, Kalifornija — Široko nasmejani guverner Kalifornije Gevin Njusom pridružio se oko dvadesetak veselih, navijačkih poljoprivrednika koji su kampovali ispred Kapitola države u sredu da bi potpisali jedan od najspornijih zakona pred njim ove godine, obrnuvši kurs o merama za pomoć poljoprivrednici se ujedinjuju u sindikat nakon što su predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris to podržali.

Podrška Bele kuće stavila je Njusoma u tešku političku poziciju nakon što je njegova kancelarija objavila pre nego što su mu demokratski poslanici poslali predlog zakona da ga neće potpisati.

Međutim, Njusom je rekao da je odobrio zakon nakon što su se on, Ujedinjeni radnici na farmi i Kalifornijska radnička federacija dogovorili da razjasne jezik koji će biti razmotren tokom zakonodavne sednice sledeće godine kako bi se rešila njegova zabrinutost oko implementacije i integriteta glasanja.

Sporazum uključuje ograničenje broja sindikalnih peticija u narednih pet godina i omogućiće državnim regulatorima da bolje zaštite povjerljivost i sigurnost radnika, saopštila je Nevsomova kancelarija.

„Si, se puede“, uzvikivali su radnici na farmi dok je Njusom potpisivao zakon, ponavljajući dugogodišnji slogan UFV-a — otprilike, „Da, možemo“ na španskom.

„Poljoprivredni radnici u Kaliforniji su žila kucavica naše države i imaju osnovno pravo da se udruže i zalažu se za sebe na radnom mestu“, rekao je Njusom u izjavi nakon potpisivanja zakona. „Naša država je definisana herojskim aktivizmom poljoprivrednika, koje su zagovarale američke ikone poput Cezara Čaveza, Dolores Uerta i Larija Itlionga. Kalifornija je ponosna što stoji uz sledeću generaciju lidera koji nastavljaju ovaj pokret.”

Novi zakon će omogućiti poljoprivrednicima koji obezbeđuju veći deo voća i povrća u zemlji da glasaju poštom na sindikalnim izborima kao alternativu fizičkim lokacijama. Zagovornici kažu da bi to pomoglo da se radnici zaštite od propasti sindikata i drugog zastrašivanja, dok vlasnici kažu da takvom sistemu nedostaju neophodne mere zaštite da bi se sprečile prevare.

To će vlasnicima dati izbor između „pogrešne šeme glasanja putem pošte ili … šeme nekontrolisane provere kartica“, rekla je Kalifornijska farma biroa u opoziciji pre nego što je Nevsom objavio sporazum o dodatnim zaštitnim merama.

Njusom je prošle godine stavio veto na sličan zakon, kao i njegova dva najnovija prethodnika.