Pobeda Ukrajine može doprineti rešavanju problema Pridnjestrovlja

Pobeda Ukrajine može doprineti rešavanju problema Pridnjestrovlja

Predsednica Moldavije Maja Sandu smatra da bi u slučaju pobede Ukrajine u ratu punog razmera koji je pokrenula Rusija, mogli da se stvore uslovi za rešenje pridnjestrovskog sukoba, prenosi „Evropska istina“.

„Uvek sam govorila da se ovaj sukob može rešiti kada se ukaže geopolitička prilika i mi moramo biti spremni za ovu geopolitičku priliku. Čim Ukrajina pobedi u ratu, onda se može pojaviti geopolitička prilika“, izjavila je predsednica Moldavije.

Istovremeno, ona je istakla da za sada ne vidi uslove za mirno rešenje problema Pridnjestrovlja.

„Ali naš glavni uslov je mirno rešavanje sukoba. I odgovaram svima onima koji veruju da je sada vreme: za nas je trenutno najvažnije da sačuvamo mir i na desnoj i na levoj obali Dnjestra. “ dodala je Sandu.

Ranije je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da će sve akcije koje bi se smatrale pretnjom bezbednosti ruskih „mirovnjaka“ i vojske u Pridnjestrovlju, ruske vlasti smatrale napadom na Rusku Federaciju.

Kao odgovor, penzionisani general, bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžis, predložio je da Ukrajina i Moldavija zajednički reše „pridnjestrovsko pitanje”.