Estonija će ponuditi da patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila uvrsti na listu sankcija EU

Estonija će ponuditi da patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila uvrsti na listu sankcija EU

Estonija će predložiti da se patrijarh Ruske pravoslavne crkve (RPC) Kiril (Vladimir Gundjajev) uvrsti na listu sankcija Evropske unije.

Ovo je u sredu izjavio šef Ministarstva spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na ERR.

Prema njegovim rečima, ova inicijativa je izazvana izjavama patrijarha u kojima se veliča „genocidni rat“.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril rekao je pre neki dan da u ratu protiv Ukrajine ruski vojnici ispunjavaju svoj poziv i dužnost prema otadžbini i društvu, pa se njihovo delovanje može uporediti sa samopregorom. Prema njegovim rečima, poginulim ruskim vojnicima biće oprošteni apsolutno svi gresi.

Kiril je 27. septembra u besedi posle liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja izjavio o važnosti duhovne mobilizacije koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da pomogne „potpunom pomirenju Rusije i Ukrajine“. Istovremeno, „pomirenje“ u shvatanju RPC ne bi trebalo da ide putem „opasnih kompromisa“.

Kako je saopšteno, Evropska unija letos nije uvrstila patrijarha Kirila (Vladimira Gundjajeva) na spisak osoba kojima su produžene sankcije za rat Ruske Federacije protiv Ukrajine u okviru šestog paketa odobrenog početkom juna.

Prema informacijama zapadnih medija, još u fazi rasprave o paketu sankcija, postalo je poznato da je Gundjajev prvobitno bio uvršten na listu, ali da je na kraju smenjen zbog pozicije premijera Mađarske Viktora Orbana.

Orban je otvoreno izjavio da ne podržava uvođenje sankcija protiv poglavara Ruske pravoslavne crkve, jer će „to ugroziti versku slobodu“.