NATO poziva na inkluzivno i trajno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine

NATO poziva na inkluzivno i trajno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije, Tom Gofus, izjavio je da je u dijalogu između Beograda i Prištine potrebno pronaći inkluzivno i trajno rešenje. Ova izjava usledila je nakon odvojenih sastanaka sa glavnim pregovaračima, Petrom Petkovićem iz Beograda i Besnikom Bisljimijem iz Prištine.

Gofus je istakao da se odluke moraju donositi kroz dijalog, uz blisku koordinaciju sa međunarodnom zajednicom, kako bi se obezbedila sigurnost lokalnih zajednica i NATO trupa. NATO misija KFOR je, prema mandatu UN-a, odgovorna za rešavanje bezbednosnih pitanja i obezbeđivanje sigurnog okruženja na teritoriji Kosova.

Na sastancima se razgovaralo o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u AP Kosovo i Metohija, kao i o potencijalnom otvaranju drumskog saobraćaja na mostu na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici. Gofus je naglasio da će KFOR nastaviti svoje prisustvo na mostu i sprovođenje redovnih patrola u okolnim oblastima.

NATO je ponovio svoju punu podršku dijalogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine uz posredstvo EU, naglašavajući da je to ključ za rešavanje otvorenih pitanja i očuvanje bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. KFOR će nastaviti da sprovodi svoj mandat u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, obezbeđujući sigurno okruženje za sve zajednice na Kosovu.

Sastanci su održani na marginama EU dijaloga, kojim je predsedavao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. Na sastancima je prisustvovao i komandant civilnih operacija u Službi EU za spoljne poslove, Stefano Tomat.

Petar Petković je nakon sastanka izjavio da je razgovor bio konstruktivan, posebno u vezi sa bezbednosnim izazovima na severu Kosova i mogućim otvaranjem mosta na Ibru za saobraćaj. Delegacija Beograda je takođe učestvovala u bilateralnom sastanku sa Lajčakom i njegovim timom, dok je delegacija Prištine imala odvojen sastanak sa predstavnicima EU.