Zločin na Bistrici 20 godina bez pravde,  ko je nadležan za istragu ubistva dece

Zločin na Bistrici 20 godina bez pravde, ko je nadležan za istragu ubistva dece

Prošle su dve decenije od strašnog zločina u Goraždevcu, kada su na decu, koja su se kupala u Bistrici, nepoznati napadači otvorili rafalnu paljbu. Tom prilikom stradala su dvojica dečaka – Ivan Jovović i Pantelija Dakić, a četvoro dece je ranjeno. Ni dvadeset godina kasnije, ne zna se ko je počinio taj monstruozni zločin. Euleks je pre više od deset godina prekinuo istragu zbog, kako su naveli, nedostatka dokaza.

Deci iz Goraždevca je tih vrelih avgustovskih dana pre dve decenije, Bistrica bila jedino mesto gde mogu da se rashlade i druže. Nikome nije ni na pamet palo da će neko dečju igru prekinuti r afalima.

Ubili su dvoje, a ranili četvoro dece. Najteže je bio povređen Bogdan Bukumirić koji je kasnije te noći prevezen na VMA u Beogradu. Sa osam rana, doktori su mu davali četiri odsto šanse da preživi. I preživeo je. Danas je otac dve devojčice.

„Bol ne prestaje. Rane su zacelile, ali bol u duši nikada. Monstrum, zlikovac koji je pucao na nedužnu decu šeta na slobodi, možda ga svaki dan gledam, možda on mene gleda i smeje se“, priča Bogdan Bukumirić.

Predstavnici međunarodne zajednice su tada obećali da će „prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce“. Sedam godina kasnije istragu su prekinuli zbog nedostatka dokaza. Počinioce nisu pronašli.

Danas saopštavaju da su 2018. dokumentaciju predali i da su nadležni prištinski organi.

“ Euleks je predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta nestalih lica, spise predmeta na kojima je radio samo Euleks i preko 1.400 tužilačkih spisa predmeta. Nakon primopredaje, nadležni kosovski organi imaju punu odgovornost za spise predmeta i prateće dokaze” , navodi Euleks.

Pantelija i Ivan izgubili su život zbog sulude ideologije mržnje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, saopštava Kancelarija za KiM.

Kako se ističe, posebno zabrinjava činjenica da ta ideologija do danas nije napuštena.

Iz Kancelarije ukazuju i da pored obećanja predstavnika Unmika da će „prevrnuti svaki kamen” da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dala nikakve rezultate.

„Kao po pravilu, zločinci nad srpskim narodom na KiM ostaju bezimeni i nekažnjeni. Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mnogih drugih na Kosmetu, učinjen je greh protiv čovečnosti, a međunarodna zajednica je kapitulirala pred ideologijama mržnje i terorizmom“, ocenjuje Kancelarija za KiM.

Preživele žrtve zločina u Goraždevcu i dalje veruju da će počinioce stići kazna.

„Ja kao žrtva zaslužujem da znam ko je to uradio, da odgovara za svoja nedela, da bude adekvatno osuđen, zbog moja dva drugara, zbog mojih rana“, poručuje Bukumirić.