Suša u Srbiji dovela do drastičnog smanjenja prinosa povrća i rasta cena zimnice

Suša u Srbiji dovela do drastičnog smanjenja prinosa povrća i rasta cena zimnice

Ove godine suša u Srbiji uzrokovala je značajne probleme u poljoprivredi, sa slabim prinosima i kvalitetom povrća. Stručnjaci upozoravaju da se smanjenju cena povrća ne treba nadati, a domaćinstva mogu zaboraviti na jeftinu zimnicu.

Poljoprivrednik Janoš Balint iz Mihajlova, koji se povrtarstvom bavi više od 40 godina, svedoči o izuzetno teškoj sezoni. „Paprika koju sam sadio 20. maja u zatvorenom prostoru se sva osušila i morao sam da je isfreziram. Temperatura u plasteniku nekada je dostizala čak 70 stepeni, što je bilo previše za biljke,“ objašnjava Balint. Iako u njegovim plastenicima trenutno ima papriku, ona je druge i treće klase, što ga ostavlja nezadovoljnim, jer nikada nije imao prvoklasnu papriku.

Zalivanje je ove godine postalo ključna i skupa aktivnost. Balint navodi da je imao gubitak između 20 i 25 posto biljaka kupusa zbog visokih temperatura i suše, dok su njegovi troškovi navodnjavanja drastično porasli. „Srećom, ja pumpe pokrećem strujom, pa sam prošao jeftinije od kolega koji koriste dizel,“ dodaje.

Miroljub Janković iz Udruženja „Futoški kupus“ takođe ističe probleme u proizvodnji. „Krajem juna i početkom jula, temperatura zemljišta bila je preko 50 stepeni, što je izuzetno stresno za biljke. Morali smo da zalivamo zemljište da bismo ga rashladili,“ kaže Janković, naglašavajući sve izraženije gubitke vode iz zemljišta.

Visoke temperature i suša su smanjile prinos povrća u Srbiji u rasponu od 5 do čak 70 procenata. Stručnjaci ističu da zalivanje može donekle ublažiti negativne efekte, ali su gubici veliki. U proizvodnji krompira, prinosi se kreću od 18 do 40 tona po hektaru, što predstavlja smanjenje od 5 do 40 procenata.

Janoš Balint navodi da je cena njivske paprike od 130 dinara pa naviše, dok će cena plasteničke paprike biti još viša, čak i do 300 dinara za ekstra prvu klasu. „Sve što smo uložili ne verujem da ćemo moći da naplatimo,“ upozorava.

Loši uslovi za proizvodnju povrća doveli su do drastičnog rasta cena na tržištu, što se odražava i na troškove zimnice. „Nedostatak kvalitetne robe doveo je do povećanja cena i uvoznih i domaćih proizvoda. Ove godine ne možemo očekivati jeftine ajvare i kisele kupuse,“ kaže Velibor Budinčić, direktor “Carske bašte”.

Iako je prinos povrća namenjenog sušenju manji nego obično, proizvođači se nadaju zaradi, jer će prinosi začinske paprike i mirođije biti zadovoljavajući za izvoz. U celini, situacija u poljoprivredi pokazuje ozbiljne izazove pred kojima se nalaze poljoprivrednici, koji će se suočiti s višim troškovima i smanjenim prinosima u narednim mesecima.