Železara u Smederevu platiće milion dinara zbog zagađenja vazduha

Železara u Smederevu platiće milion dinara zbog zagađenja vazduha

Ekološki pokret „Tvrđava“, saopštio je da je HBIS Srbija, smederevska železara kojom upravlja kineska kompanija HBIS, proglašena krivom zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha i osuđena da plati novčanu kaznu od milion dinara. Ekološki aktivisti kažu da kazna predstavlja dobru osnovu za dalju borbu i „jasan dokaz da postoji veliko zagađenje vazduha u Smederevu, koje sada priznaju i institucije ove države“.

Kako se navodi u saopštenju, Privredni sud u Beogradu osudio je i petoro odgovornih lica koja rukovode procesima u Železari, koji će morati da plate po 60.000 dinara.

Između ostalog se navodi da pokret „Tvrđava“ nema problem s tim što je HBIS kineska kompanija, niti žele da se ona zatvori, već žele da kompanija poštuje Ustav i zakone Republike Srbije, i da prestane sa trovanjem građana Smedereva.

„Ova kazna predstavlja dobru osnovu za dalju borbu i jasan dokaz da postoji veliko zagađenje vazduha u Smederevu, koje sada priznaju i institucije ove države“, poručuju iz lokalnog pokreta.

Redakcija RTS-a, dobila je i odgovor kineske kompanije povodom ove presude.

Iz HBIS Srbija, naime, kažu da se optužnica odnosi na „prekršaje počinjene tokom 2021. godine“.

Incidenti su, stoji u saopštenju HBIS Srbija, nastali kao posledica „kvara na sistemu za otprašivanje pojedinih procesa proizvodnje“, kažu iz kompanije i dodaju da su „odmah nakon incidenata“ preduzeli „sve neophodne mere kako bi se slične situacije ubuduće izbegle“.

„Već 2021. godine uvedeno je kontinuirano merenje emisija, dok je tokom 2022. godine instaliran sistem alarma koji upozorava na potencijalna prekoračenja graničnih vrednosti“, stoji u saopštenju HBIS Srbija.

Za RTS iz ove kompanije uveravaju da su „posvećeni unapređenju zaštite životne sredine“, da ranije nisu bili kažnjavani za prekršaje kao i da kontinuirano rade na modernizaciji tehnoloških procesa u skladu sa zakonima Republike Srbije i međunarodnim ekološkim standardima.