Zelenski upozorava da bi civilne žrtve mogle biti veće u drugim oslobođenim gradovima nakon Buče

Zelenski upozorava da bi civilne žrtve mogle biti veće u drugim oslobođenim gradovima nakon Buče

Broj civilnih žrtava mogao bi biti mnogo veći u Borođanci i drugim oslobođenim ukrajinskim gradovima nego u Buči, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u ponedeljak.

„Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti i veći u Borođanci i nekim drugim oslobođenim gradovima. U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su radili stvari koje meštani nisu videli ni za vreme nacističke okupacije pre 80 godina. Okupatori će sigurno snositi odgovornost za ovo“, rekao je Zelenski.

U Buči je Zelenski rekao da je poginulo više od 300 ljudi, ali da će se ukupan broj žrtava verovatno povećati kako se ceo grad bude proveravao.

Zelenski je istakao važnost da novinari dokumentuju posledice u oslobođenim ukrajinskim gradovima.

„Pružamo maksimalan pristup novinarima Buči i drugim oslobođenim gradovima Ukrajine. Za stotine novinara iz celog sveta. I mi smo zainteresovani da tamo bude na hiljade novinara. Što je više moguće! Da svet vidi šta je Rusija uradila“, rekao je on.

Zelenski je upozorio da će Rusija pokušati da prikrije tragove nasilja počinjenog u Buči i drugim gradovima.

„Pokušavaju da iskrive činjenice. Ali, kao i tada, neće uspeti. Neće moći da prevare ceo svet“, rekao je Zelenski.

Zelenski je ponovio molbu da mu se pošalje više oružja za borbu protiv ruskih snaga.

„Još jednom naglašavam: Ukrajina mora da dobije svo potrebno oružje da što pre otera okupatore sa naše zemlje, da oslobodi naše gradove. A da smo već dobili ono što nam je potrebno – sve ove avione, tenkove, artiljeriju, protivraketno i protivbrodsko oružje, mogli smo da spasimo hiljade ljudi“, rekao je on.