Zelenski: Da smo imali neophodno oružje, mogli bismo da spasemo hiljade ljudi

Zelenski: Da smo imali neophodno oružje, mogli bismo da spasemo hiljade ljudi

Ukrajina mora da dobije svo neophodno oružje da što pre istera ruske okupatore i oslobodi ukrajinske gradove, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju.

„Još jednom naglašavam: Ukrajina mora da dobije svo potrebno oružje da što pre otera okupatore sa naše zemlje, da oslobodi naše gradove. A da smo već dobili ono što nam je potrebno – sve ove avione, tenkove, artiljeriju, protivraketno i protivbrodsko oružje, mogli smo da spasimo hiljade ljudi“, rekao je Zelenski.

Prema rečima predsednika Ukrajine, on ne krivi svetske lidere. On krivi samo rusku vojsku.

„Ali mogao si da pomogneš. Nastaviću to da govorim u lice svima onima od kojih zavisi odluka o oružju za Ukrajinu“, naglasio je Zelenski.

Podsećanje da su naselja Irpin, Buča, Hostomel i cela Kijevska oblast oslobođena od ruskih osvajača. U okviru oslobođenih područja zabeležena su masovna ubistva civila.

Među žrtvama ratnih zločina koje su počinile ruske snage su silovane žene čija su tela pokušala da spale, kao i ubijeni zvaničnici lokalne vlasti, deca, starci i muškarci. Mnogima su vezane ruke, ima tragova mučenja, a mnogo ljudi je upucano u potiljak.