Zečević: EU prepoznaje značaj Srbije, ali je neophodno ispuniti uslove za članstvo

Zečević: EU prepoznaje značaj Srbije, ali je neophodno ispuniti uslove za članstvo

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije ističe da su brojne posete evropskih lidera Srbiji dokaz da Evropska unija prepoznaje svoj interes da Srbija postane članica. U tom kontekstu, naglašava važnost opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji (KiM).

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, a predsednik Aleksandar Vučić izrazio je nadu u otvaranje novog klastera u pregovorima o pristupanju EU. Zečević ukazuje na to da je poseta Fon der Lajen, kao i sastanci sa liderima iz Slovačke i Mađarske, signal da evropski zvaničnici žele da vide Srbiju u Uniji.

On očekuje konkretne korake, poput otvaranja klastera tri, što bi značilo izlazak iz višegodišnje blokade procesa evropskih integracija. Takođe, ukazuje na potrebu da Srbija ispuni određene uslove, kao što su promene u izbornom zakonodavstvu i medijima, kao i rešavanje problema u ekonomiji, gde EU traži ukidanje dotacija za strane firme.

Zečević napominje da EU sada shvata da izostavljanje Srbije može predstavljati veću štetu, posebno s obzirom na rastući uticaj BRIKS-a. Veruje da bi Srbija mogla biti spremna za punopravno članstvo do 2029. ili 2030. godine, pod uslovom da EU pokaže političku volju i da Srbija usvoji potrebne standarde.

Takođe, ukazuje na važnost pitanja Kosova i Metohije, naglašavajući da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ključno za opstanak srpskog naroda na KiM. Zečević zaključuje da, iako postoje pomaci u stavovima Zapada prema KiM, još uvek nedostaje ispunjenje dogovorenih obaveza vezanih za ZSO.