Zbog virusa obustavljen prijem beba na Odeljenje intenzivne nege u Nišu

Zbog virusa obustavljen prijem beba na Odeljenje intenzivne nege u Nišu

Odeljenje intenzivne nege niške Klinike za dečije interne bolesti za novorodjenčad privremeno je obustavilo prijem zbog pojave RSV, respiratornog sincicijalnog virusa, među bebama koje se leče na tom odeljenju, izjavila je direktorka Klinike za dečije interne bolesti Jelena Vojinović.

Vojinović je rekla da je od RSV obolelo petoro novorodjenčadi, koji su sada u dobrom stanju.

„Zbog komplikacija izazvanih respiratornim sincicijalnim virusom, dve bebe, jedna od tri nedelje i jedna od dva i po meseca, primljene su u stanju životne ugroženosti. Nakon toga virus je potvrdjen još kod tri bebe koje su se već nalazile u intenzivnoj nezi“, rekla je Vojinović.

Da bi se sprečilo dalje širenje tog virusa, dodala je Vojinović, privremeno je zaustavili prijem i sve bebe kojima je potrebno lečenje u intenzivnoj nezi upućuju se u Beograd.

Ona je kazala da bebe koje su primljene kao „nulti“ pacijenti dobro i da će uskoro biti otpuštene na kućno lečenje, a u dobrom stanju su i bebe koje su se naknadno razbolele.

Vojinović je rekla da očekuje da se do ponedeljka normalizuje rad odeljenje intenzivne nege za novorođenčad.

„Reč je o virusu koji se uobičjano javlja u ovo doba godine. Ove jeseni je nešto intenzivnije zaražavanje i imamo veći broj obolele dece. Virus kod većine dece daju blagu kliničku sliku, međutim ugrožena populacija su novorođenčad i odojčad“, izjavila je Vojinović.

Prema njenim rečima, virus se vrlo lako prenosi kapljično i rukama.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić rekao je da sva ostala odeljenja Klinike za dečije interne bolesti rade uobičajno.

Prema njegovim rečima, zbog RSV virusa, kao i još četiri, pet respiratornih virusa se na bolničkom lečenju nalazi još oko 15 dece.