Vanredna situacija zbog nestašice vode u Gornjem Milanovcu i drugim opštinama

Vanredna situacija zbog nestašice vode u Gornjem Milanovcu i drugim opštinama

Gornji Milanovac je već četvrti dan u vanrednoj situaciji zbog drastičnog smanjenja količine vode i ozbiljnih problema u vodosnabdevanju. Građani se snabdevaju vodom iz cisterni, dok su restrikcije uvedene i u opštini Lučani, a u Čačku je zabranjena upotreba vode za nenamenske svrhe.

Problemi s vodosnabdavanjem u Gornjem Milanovcu počeli su još u julu, kada je vanredna situacija proglašena za sela Brezna i Teočin. Od srede je cela opština pogođena smanjenjem dotoka vode, što je dovelo do uvođenja vanredne situacije.

Ivan Lazić, direktor JKP „Gornji Milanovac“, izvestio je da je situacija malo poboljšana u odnosu na prethodne dane zahvaljujući povećanju količine vode iz sistema „Rzav“, koja sada iznosi oko 78 litara u sekundi. Problem ostaje u lokalnim izvorima sa smanjenim dotokom.

Građani se i dalje snabdevaju vodom iz autocisterna koje su raspoređene po šest grupa u gradu. Očekuje se poboljšanje nakon poboljšanja hidrometeoroloških uslova i dugoročne izgradnje brane u Svračkovu. Apeluje se na građane da racionalno troše vodu.

Javno preduzeće „Rzav“ obaveštava korisnike svakog jutra o raspoloživoj količini vode za distribuciju. Trenutna količina koju Gornji Milanovac dobija je 78 litara u sekundi, dok maksimalna količina iznosi 120 litara.

Restrikcije vode su uvedene i u opštini Lučani, dok je u Čačku zabranjena nenamenska upotreba vode. Vanredna situacija zbog suše i problema u vodosnabdavanju takođe je proglašena u Majdanpeku i Sjenici, dok je u Brusu vanredna situacija na snazi od juna, uz povremene restrikcije snabdevanja vodom.