Zbog afričke kuge svinja otkazana Ovčarska izložba

Zbog afričke kuge svinja otkazana Ovčarska izložba

Zbog zarazne bolesti afrička kuga svinja, koja je zahvatila teritoriju Kolubarskog okruga, otkazana je Ovčarska izložba, koja je trebalo da bude održana 8. septembra u Pričeviću, saopštilo je Javno preduzeće Agrorazvoj.

Odluka o otkazivanju Ovčarske izložbe doneta je na osnovu mišljenja Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac, kao odgovor na zahtev JP Agrorazvoj za izdavanje dozvole za organizaciju izložbe u Pričeviću.

„Sajam treba odložiti za oktobar, s obzirom na to da zaraza trenutno pokazuje trend smirivanja i može se očekivati znatno povoljnija epizootiološka situacija u oktobru“, navedeno je u odgovoru, na zahtev za organizovanje Ovčarske izložbe u Pričeviću, uz napomenu da je krajem septembra potrebno ponovo proceniti rizik od održavanja manifestacije.

Podsetimo, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u junu je donela je rešenje o proglašenju nekoliko sela valjevskog kraja zaraženim područjem.

Zarazna bolest „afrička kuga svinja“ navodno je potvrđena u valjevskim selima Lukavac, Dupljaj, Beomužević, Kozličić i Osladić, kao i na području Mionice u selima Brežđe i Paštrić.

Pored ovih sela, zaražena područja su i sva sela koja se nalaze u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta zaraze.