Završene blokade ekoloških udruženja u Preljini i Gornjim Nedeljicama: Saobraćaj normalizovan

Završene blokade ekoloških udruženja u Preljini i Gornjim Nedeljicama: Saobraćaj normalizovan

Blokade saobraćajnica koje su danas organizovala ekološka udruženja u Preljini i Gornjim Nedeljicama, u znak protesta protiv otvaranja rudnika litijuma i projekta „Jadar“, završene su nešto posle 15 časova. Saobraćaj na ovim putevima je ponovo uspostavljen.

U Preljini, blokada Ibarske magistrale protekla je bez incidenata, dok je saobraćaj normalizovan ubrzo nakon povlačenja demonstranata. Istovremeno, aktivisti su u 14 časova blokirali magistralni put Loznica-Valjevo u selu Brezjak, gde je tokom protesta došlo do verbalnog sukoba između okupljenih aktivista i građana koji su bili nezadovoljni obustavom saobraćaja, prenosi RTS.

Ekološki aktivisti naveli su da je ova blokada upozorenje, te da se protive usvajanju Prostornog plana grada Loznice, za koji tvrde da je početni korak ka otvaranju rudnika litijuma u oblasti Gornjeg Jadra.

Na blokadama su prisustvovali i pojedini opozicioni poslanici, među kojima su Aleksandar Jovanović Ćuta, Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Dragana Rakić i Zoran Lutovac, prenosi Tanjug.