Blokada ispred Vlade Srbije završena, protesti nastavljeni zbog presuda ekološkim aktivistima

Blokada ispred Vlade Srbije završena, protesti nastavljeni zbog presuda ekološkim aktivistima

Blokada raskrsnice ispred Vlade Srbije u Beogradu završena je nešto pre 21.00 sat, nakon što su demonstranti zahtevaju puštanje trojice ekoloških aktivista na slobodu. Protest se održao zbog presuda donetih protiv aktivista Ivan Blejića, Nikole Ristića i Jevđenija Julijana Dimitrijeva, koji su prethodno blokirali železničku stanicu u Beogradu.

Blejić je osuđen na 40 dana zatvora, dok su Ristić i Dimitrijević dobili po 30 dana zatvora, zbog remećenja javnog reda i mira. Protesti su se intenzivirali nakon što je Beograd 19. jula potpisao memorandum o strateškom partnerstvu sa Evropskom unijom u oblasti održivih sirovina, što je dodatno pojačalo otpor prema rudarskom projektu Jadar multinacionalne kompanije Rio Tinto.

Prema procenama organizacije Arhiva javnih skupova, više od 40.000 ljudi je u subotu blokiralo železnički i drumski saobraćaj u centru Beograda. Aktivisti i ekolozi tvrde da bi projekat Jadar, vredan 2,4 milijarde dolara, mogao imati ozbiljne posledice po životnu sredinu i lokalnu zajednicu u poljoprivredno razvijenom području.

Srpski zvaničnici ističu da bi rudnik litijuma doprineo privrednom rastu i povećanju BDP-a, dok predsednik Aleksandar Vučić najavljuje razgovore sa lokalnim zajednicama kako bi rešio nesuglasice i strahove koje lokalno stanovništvo ima zbog potencijalnog otvaranja rudnika.

Vlasti nastavljaju da prate situaciju i pripremaju se za dalju komunikaciju sa građanima o budućim koracima u vezi sa projektom Jadar.