Zaštitnik građana: Polno uznemiravanje prisutno u akademskoj zajednici, kazne male

Zaštitnik građana: Polno uznemiravanje prisutno u akademskoj zajednici, kazne male

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić je kazao da u akademskoj zajednici ima polnog uznemiravanja, te da je za suzbijanje te pojave „potreban mnogo temeljniji pristup i samog Univerziteta“.

On je na skupu „Borba protiv seksualnog uznemiravanja u akademskoj zajednici“ ocenio da je potreban „temeljniji pristup Univerzioeta“ da bi se rad institucija učinio efikasnijim, a počinioci sankcionisali, preneo je njegov kabinet.

U saopštenju piše da je Pašalić kazao da je potrebno raditi u više pravaca da bi se uvidelo koliko je ta pojava učestala.

„Za procesuiranje počinilaca nisu dovoljne pretpostavke, već činjenice do kojih je moguće doći ako se na fakultetima u punoj meri koriste mehanizmi za borbu protiv polnog uznemiravanja, što se odnosi na primenu postojećih protokola, kao i profesionalan pristup poverenika na fakultetima, jer su oni prva instanca za pomoć žrtvi“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je istakao da je potrebno da državni organi „reaguju još primerenije“na krivično delo polnog uznemiravanja.

„Polno uznemiravanje jeste krivično delo, ali su kazne male i kreću se od određivanja novčanog iznosa, do kazne zatvorom u trajanju od šest meseci, a u slučaju maloletnika od tri meseca do tri godine“, kazao je on.

Po njegovim rečima, unapređenje je moguće i zato jer sada tužilaštvo postupak ne pokreće ;po službenoj dužnosti, već predlog za krivično gonjenje podnosi oštećena strana, odnosno žrtva.

Pašalić je ukazao i da ne sme biti dozvoljueno da polno uznemiravanje postane predmet pažnje tek kada postane tema u medijima.

„Potrebno da se preduzmu koraci kako bi se žrtve polnog uznemiravanja, mahom žene, ohrabrile da prijave nasilje, jer ako sve ostane pod velom tajne… ne rasvetljava se i izostaju sankcije, male su šanse za suzbijanje u punom obimu“, ocenio je Pašalić.

Predstavnica Misije OEBS u Srbiji Agnes Bodens je ukazala da je neophodno da se zajedničkim naporima podstaknu pozitivni trendovi koji, kako je kazala, moraju da budu primenjeni u akademskoj zajednici.

„Imamo zabrinjavajuće statističke podatke koji govore o prisutnosti seksualnog uznemiravanja u akademskoj zajednici. Nedovoljno se prijavljuje, što dovodi do izostanka reakcije društva na ovu pojavu“, rekla je Bodens.