Roditelji negovatelji u Srbiji: Čekajući zakon, boreći se za podršku

Roditelji negovatelji u Srbiji: Čekajući zakon, boreći se za podršku

Više od deset godina prošlo je od prikupljanja 60.000 potpisa za usvajanje Zakona o roditeljima negovateljima u Srbiji. Ipak, taj zakon još uvek čeka donošenje, dok se brojne porodice suočavaju sa teškoćama brige o bolesnoj deci. Priče poput onih Dragane Vasiljević iz Crvenke i Jelene Žilić iz Sremske Mitrovice samo su deo problema koje hiljade roditelja širom zemlje svakodnevno prolaze.

Dragana Vasiljević i njena ćerka Una, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, zahtevaju 24-satnu negu. Dragana, kao majka sa oštećenim sluhom, suočava se sa izazovima odlaska u prodavnicu ili apoteku, dok je Luka, sin Jelene Žilić, 100% invalid i zahteva konstantnu brigu. Ove porodice već deset godina čekaju na donošenje zakona koji bi im dao status negovatelja, omogućavajući im da dobiju platu za svoj 24-časovni rad.

Međutim, postoji zabrinutost da bi usvajanje ovog zakona moglo dovesti do gubitka prava na dodatne servise podrške poput tuđe nege i pomoći, pedagoških asistenata ili ličnih pratilaca. Jelena ističe da su ovi servisi ključni za njihovu sposobnost da funkcionišu, posebno u kontekstu gubitka prihoda kada roditelj postane samohran, što je česta posledica ovakvih životnih okolnosti.

Statistika pokazuje da se u situacijama poput ovih više od 70% brakova razvede, a samohrani roditelji, obično majke, često su suočeni sa siromaštvom, dodatno otežavajući već tešku situaciju.