Elektronske cigarete bez kontrole: Zakonodavstvo kaska, mladi udišu štetne hemikalije

Elektronske cigarete bez kontrole: Zakonodavstvo kaska, mladi udišu štetne hemikalije

Elektronske cigarete, iako izuzetno štetne prema rečima stručnjaka, lako su dostupne mladima u Srbiji. Prodaju se u tržnim centrima, na kioscima, pa čak i u velikim trgovinskim objektima. Za razliku od običnih cigareta, elektronske cigarete sadrže hemikalije umesto industrijski prerađenog duvana, što dodatno zabrinjava lekare.

S obzirom na to da ne postoji zakon koji zabranjuje korišćenje elektronskih cigareta mlađima od 18 godina, sve češće ih viđamo u rukama tinejdžera, pa čak i u javnom prevozu. Nedavno je zabeležen incident u jednoj školi, kada je učenik šestog razreda postao agresivan prema nastavnici koja je pokušala da ga udalji sa časa zbog korišćenja elektronske cigarete.

Uprkos velikoj ponudi različitih ukusa elektronskih cigareta, zabrana njihove upotrebe u zatvorenim prostorima nije jasno definisana. Iako su obične cigarete zabranjene u tržnim centrima, za elektronske cigarete takva zabrana ne postoji, što potvrđuje i pi-ar tržnog centra „Ušće“, Aleksandra Grbić. Ona ističe da postoje određena mesta za pušenje, ali korišćenje elektronskih cigareta u hodnicima je retka pojava.

Stručnjaci, poput dr Ike Pešić i dr Pršića, upozoravaju na ozbiljne zdravstvene rizike povezane s korišćenjem elektronskih cigareta. Pešić naglašava da elektronske cigarete često budu korišćene čak i u školama, fakultetima, pa i u autobusima. Pršić dodaje da tečnosti koje se koriste u elektronskim cigaretama stvaraju toksikante koji su opasni za pluća i krvne sudove.

Iako je prošle godine bilo govora o zabrani upotrebe elektronskih cigareta u zonama ugostiteljskih objekata za nepušače, ta zabrana još uvek nije uvedena. Maša Čeliković iz jednog ugostiteljskog objekta navodi da gosti često budu iznenađeni kada saznaju da je upotreba elektronskih cigareta unutra dozvoljena.

Dok su u nekim delovima sveta, poput države Njujork, usvojeni zakoni koji zabranjuju prodaju aromatizovanih nikotinskih proizvoda mladima, u Srbiji su pripremljene izmene Zakona o duvanu koje bi regulisale upotrebu elektronskih cigareta. Međutim, ove izmene još uvek čekaju usvajanje u Skupštini. Dotle, elektronske cigarete su slobodno dostupne, a borba protiv njihovog neodgovornog korišćenja ostaje izazov.