Šta je rešenje za bolnicu za bolesti zavisnosti u Paunovoj

Šta je rešenje za bolnicu za bolesti zavisnosti u Paunovoj

Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“ u Paunovoj ulici u Beogradu, već 45 dana radi smanjenim kapacitetom. Građevinska inspekcija je u julu zbog nebezbednosti zatvorila jedan od objekata. Bolnica, uprkos obećanjima, još nije dobila novi prostor. Pacijenti su pet puta protestovali i traže hitno rešenje za Paunovu.

Da se ne kockaju njihovim životima i ne dolivaju kap u punu čašu, to državi poručuju pacijenti koji se odvikavaju od kocke, alkohola, droge, interneta. Snežana je jedna od onih kojima je ta bolnica spasila život.

„Svedočimo ovih dana pojačanim krizama, odustajanju od lečenja i recidivima To je odnos i poruka koliko je mentalno zdravlje zanemareno i nije prioritet. Nezahvalno je da nema odgovornosti. Ko će sutra da vrati te porodice na lečenje, pomogne motivaciju ili ponovno da uključi u lečenje?“, pita Snežana Timotijević iz Inicijative pacijenata „Paunova“.

Zdravstveni karton građana Srbije i te kako nepovoljan. Sve više mladih od 12 do 18 godina u Dnevnoj bolnici odvikava se od droge i tastature, sredovečne žene od čaše, muškarci od kocke.

Više od 100 porodica na godišnjem nivou, u bolnici u Paunovoj leči zavisnost svojih članova porodice. Najmlađi pacijent ima 12, a najstariji 76 godina.

Pacijenti zahtevaju nastavak lečenja na staroj adresi, nadležni su već opredelili novu lokaciju – Vračar. Probijeni su svi rokovi za preseljenje.

„I ovom prilikom apelovao bih na gradsku upravu da nam pomogne u funkcionalnom opremanju prostora, finansijski, kako bismo što pre mogli da pređemo u nove prostorije, na zadovoljstvo pacijenata i zaposlenih“, poručuje Dr Vladan Jugović, psihijatar, šef dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“.

Iz nadležnog Ministarstva u izjavi dostavljenoj RTS-u, kažu da su u toku završni radovi na novoj lokaciji i da ovih dana očekuju preseljenje.

„Naš cilj i želja je bila da se završi što pre i u obećano vreme. Međutim, mnoge stvari ne zavise samo od naših želja i planova, već i od realnih mogućnosti da se sprovedu neophodni radovi kako bi se prostor, koji nije dugo korišćen, pripremio za novu namenu. U narednim danima biće omogućen nastavak rada Dnevne bolnice iz Paunove na novoj lokaciji“, navode iz Ministarstva zdravlja.

Ako se obećano ispuni, pacijenti i na novoj adresi trebalo bi da sretnu svoje lekare. Samo tako nadležni mogu dokazati da vode računa o zdravstvenom kartonu građana u kom je mentalno zdravlje najslabija karika.