SAD zabrinute zbog zabrane upotrebe dinara na Kosovu: Povlačenje odluke traži se kao korak ka partnerstvu

SAD zabrinute zbog zabrane upotrebe dinara na Kosovu: Povlačenje odluke traži se kao korak ka partnerstvu

Džejms O’Brajen, pomoćnik američkog državnog sekretara, izrazio je danas zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog nedavne uredbe Centralne banke u Prištini (CBK) kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu. O’Brajen je u intervjuu za Glas Amerike naglasio da je ova odluka Prištine dovela u pitanje partnerstvo sa SAD, s obzirom na to da je doneta uprkos protivljenju Vašingtona.

„Ne iznosim nejasne pretnje u javnosti. Ukoliko nas ne tretira kao partnera, nećemo se odnositi prema Vladi Kosova kao prema partneru“, istakao je O’Brajen.

O’Brajen je naglasio da privremene institucije u Prištini treba da povuku odluku o zabrani dinara, dodajući da su SAD savetovale kosovsku vladu da ne donosi takve odluke. Kritikujući pristup Prištine, istakao je da je ova uredba doneta bez prethodnog dijaloga i obaveštavanja građana, ostavljajući mnoge u nedoumici kako da obave osnovne finansijske transakcije.

Govoreći o odnosu između Beograda i Prištine, O’Brajen je istakao da su prošle godine postignuti dogovori o nizu akcija koje treba preduzeti, bez obzira na postupke druge strane. Takođe je pohvalio napore Srbije ka normalizaciji odnosa, uključujući korake ka faktičkom priznanju Kosova, kao što su primena odluka o registarskim tablicama i carinskim dokumentima.

Na pitanje o incidentu u Banjskoj prošle godine, O’Brajen je istakao da je Srbija smenila šefa obaveštajne službe, uhapsila i pristala da procesuira odgovorne osobe, dok su srpske trupe povučene iz područja blizu granice, što pokazuje volju za rešavanjem incidenata i unapređenjem stabilnosti u regionu.