Vučić kritikovao isključivanje Rusije sa obeležavanja godišnjice oslobađanja Aušvica

Vučić kritikovao isključivanje Rusije sa obeležavanja godišnjice oslobađanja Aušvica

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o isključivanju Rusa sa obeležavanja 80. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau izazvala je pažnju javnosti. Trupe 332. streljačke divizije Crvene armije stigle su do logora smrti 27. januara 1945. godine, oslobađajući preostalih 7.000 zatvorenika. Vučić je izneo svoje mišljenje na marginama Generalne skupštine UN, ističući da će Rusi biti izostavljeni sa ceremonije, dok je Muzej Aušvica odlučio da ne pozove Rusiju na godišnjicu izbijanja sukoba u Ukrajini.

Direktor muzeja Pjotr Civinski je optužio Moskvu za sličnu megalomaniju kao nacisti, dok je Vučić istakao gest Civinskog kao primer dvostrukih standarda Zapada. Izjava predsednika takođe je obuhvatila osvrt na situaciju na Kosovu i pritisak koji SAD vrše na Srbiju u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Moskva je kritikovala SAD za revizionizam, dok je Vašington izostavljao sovjetsku ulogu u porazu Trećeg rajha. Aušvic je simbol stradanja više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja deportovanih iz cele istočne Evrope.