Za vazdušnu pušku dovoljna lična karta i 15.000 dinara

Za vazdušnu pušku dovoljna lična karta i 15.000 dinara

Jedanaestogodišnji dečak je ranjen iz vazdušne puške dok se igrao sa drugovima u dvorištu u Sarajevskoj ulici u Beogradu. Šezdesetogodišnji muškarac, koji je pucao sa prozora jedne od stambenih zgrada, je priveden i trenutno ne želi da govori na saslušanju. Ovo je drugi put u poslednjih pet godina da je u istoj ulici pucano na prolaznike iz vazdušne puške.

Vazdušna puška se može kupiti u bilo kojoj prodavnici oružja, ali samo punoletne osobe mogu da je kupe. Oružje kategorije C mora biti prijavljeno policiji u roku od osam dana, dok se oružje kategorije D ne prijavljuje. Kupac mora imati račun kao dokaz o posedovanju, a prodavac mora zabeležiti prodaju.

Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje u Srbiji naglašava da za vazdušno oružje većeg kalibra (kategorija C) postoji obaveza čuvanja dokumentacije iz MUP-a i prijavljivanja policiji, dok za manji kalibar (kategorija D) nije potrebna prijava. Ivan Urošević, instruktor za bezbedno rukovanje oružjem, dodaje da poslodavci moraju evidentirati prodaju, što omogućava praćenje u slučaju problema.

Pravila za posedovanje vazdušnog oružja su relativno liberalna, ali postoje zahtevi za poseduju dokumentaciju i prateće tragove kupovine. Zakon omogućava zabranu posedovanja oružja za osobe koje nisu zdravstveno sposobne, ali zdravstveno stanje se često procenjuje naknadno.

U poslednjih nekoliko godina zabeleženo je više incidenata sa vazdušnim puškama. Na Voždovcu je 2021. godine pucano u pravcu školskog dvorišta, a 2022. su tinejdžeri od 15 i 13 godina ranili prolaznicu. Stručnjaci procenjuju da u Srbiji ima oko 100.000 komada vazdušnog oružja.

Takvo oružje može naneti teške telesne povrede ako se koristi iz blizine. Za krivično delo izazivanja opšte opasnosti predviđena je novčana i kazna zatvora do pet godina. Stručnjaci sugerišu da je potrebna dalja regulacija i edukacija o bezbednom rukovanju ovim oružjem kako bi se smanjili rizici.