Da li su udžbenici zaista potrebni: Komplet školskih knjiga košta i do 22.000 dinara

Da li su udžbenici zaista potrebni: Komplet školskih knjiga košta i do 22.000 dinara

Kako se školska godina bliži kraju, roditelji već razmišljaju o troškovima za sledeću godinu, posebno o kupovini udžbenika. Svake godine, prosečni trošak za sve potrebne knjige iznosi oko 15.000 dinara, ali mnogi udžbenici često ostaju neiskorišćeni.

Pojedini profesori ne predaju iz udžbenika, na radost roditelja i učenika, jer to može značiti zanimljivije časove i manje troškove. Međutim, postavlja se pitanje zašto većina nastavnika i dalje insistira na učenju iz knjiga.

„Čak se naručuju i neka dodatna sredstva – pa se onda postavlja pitanje sveobuhvatnosti tih udžbenika. Da li su dovoljni ako se uzimaju dodatna nastavna sredstva?“ pitao se Milan Bojović, član Saveta roditelja u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu.

Profesorka Jelena Lucić iz OŠ „Nikola Tesla“ objašnjava da se priprema za čas na osnovu ishoda i ciljeva koji su zadati za nastavnu jedinicu, a ne na osnovu udžbenika. Ona koristi udžbenik i radnu svesku na svakom času, ali se oslanja na svoj materijal za pripremu.

„Profesori rade prema utvrđenom nastavnom programu, a ne prema udžbeniku,“ potvrđeno je iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Udžbenici su namenjeni učenicima kao dodatni resurs, a ne kao glavni izvor znanja.

Profesorka hemije Marina Botunjac ističe da udžbenici imaju svoje prednosti, posebno za učenike koji su bili odsutni ili nisu razumeli gradivo na času. Međutim, nastavnici se slažu da dodatni materijali mogu pomoći deci da bolje razumeju i savladaju gradivo.

„Deca kroz pripremni materijal nauče više,“ kaže Botunjac, dodajući da bi udžbenici mogli biti korisniji ako bi bili dopunjeni praktičnijim informacijama.

Roditelji se često suočavaju s visokim troškovima za udžbenike, a neke škole rešavaju ovaj problem postavljanjem ormarića u kojima učenici mogu ostaviti svoje knjige. Ipak, mnogi se pitaju zašto moraju kupovati knjige koje se retko koriste.

Direktor OŠ „Nikola Tesla“, Stanislav Stevuljević, objašnjava da iako postoji obaveza odabira udžbenika, škola ne mora insistirati na njihovoj kupovini. „Postoji samo obaveza da škola odabere udžbenik koji će se koristiti,“ navodi on.

Uloga udžbenika u obrazovanju zavisi od nastavnika i njihovog pristupa predavanju. Iako su udžbenici važan resurs, mnogi profesori veruju da mogu pružiti kvalitetnije obrazovanje koristeći vlastite materijale i kreativne metode. Roditelji, s druge strane, traže balans između kvaliteta obrazovanja i troškova koje moraju snositi.