Alarmantna statistika saobraćajnih nesreća: Kako smanjiti broj stradalih na putevima?

Alarmantna statistika saobraćajnih nesreća: Kako smanjiti broj stradalih na putevima?

Crna statistika sa naših puteva postaje sve alarmantnija. U protekla dva meseca, čak 105 osoba je stradalo u saobraćajnim nesrećama, izjavio je Slaviša Lakićević, načelnik saobraćajne policije, gostujući na RTS-u. Od početka godine, u Beogradu je zabeleženo 7.500 saobraćajnih nesreća, što u proseku iznosi 37 dnevno.

Lakićević ističe da su visoke temperature tokom leta ozbiljan faktor rizika, sličan zimskim uslovima poput snega i leda. Umor vozača, nepridržavanje propisa i prevelika brzina su među glavnim uzrocima nesreća.

Tokom poslednje dve nedelje, policija je sprovela akcije u kojima je kontrolisano 115.000 vozila, a čak 63.000 vozača je sankcionisano zbog nepoštovanja propisa. Posebno su ugroženi mladi vozači dvotočkaša i osobe starosti između 30 i 64 godine.

Lakićević naglašava potrebu za većom pažnjom na saobraćajnu signalizaciju, naročito u zonama pružnih prelaza, gde je nedavno došlo do teške nesreće u Lazarevcu.

Kako bi se poboljšala bezbednost dece sa početkom školske godine, MUP će sprovoditi posebne aktivnosti u zonama škola tokom septembra i oktobra, uz stroge sankcije za vozače koji ne poštuju propise.

Načelnik saobraćajne policije poziva na odgovornost i svest svih učesnika u saobraćaju kako bi se smanjio broj stradalih na putevima. Preventivne mere, edukacija i strože kontrole su ključni za povećanje bezbednosti na našim putevima.