Vulin: „Obeležavanje u Prebilovcima je posvećeno žrtvama, ne ustašama

Vulin: „Obeležavanje u Prebilovcima je posvećeno žrtvama, ne ustašama

Potpredsednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin izjavio je da se okupljanje Srba u Prebilovcima povodom 83. godišnjice zločina nad srpskim stanovništvom ne organizuje zbog ustaša, već zbog žrtava. On je istakao da je cilj okupljanja da se oda počast srpskim žrtvama iz Drugog svetskog rata i da se očuva sećanje na njihove patnje, naglašavajući da se ne sme zaboraviti niti ponoviti takvi događaji.

Vulin je govorio o tome kako su prebilovačke jame bile betonirane 50 godina, sprečavajući tako adekvatno sahranjivanje žrtava. Po njegovim rečima, okupljanje na ovom mestu služi kao pokajanje i potvrda da srpski narod neće dozvoliti da se takva tragedija ponovi.

Komentarišući zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu, Vulin je izjavio da je Republika Srpska njegova i da će u nju ući kad god želi. On je izrazio nezadovoljstvo zbog izjave koju je dao lider SDA Elmedin Konaković, koji je obeležavanje u Prebilovcima nazvao „tamo nekim obeležavanjem“. Vulin je istakao da je to uvredljivo i da ne poštuje srpske žrtve, te da je taj odnos prema srpskom bolu i patnjama neprihvatljiv.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Danijel Egić, izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Republike Srpske odlučila da ovaj događaj bude uvršten u kalendar obeležavanja datuma od republičkog značaja, naglašavajući važnost očuvanja sećanja na stradanja srpskog naroda.