Aleksandar Vulin završio posetu Moskvi razgovorima o energetici i ekonomskoj saradnji

Aleksandar Vulin završio posetu Moskvi razgovorima o energetici i ekonomskoj saradnji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin završio je svoju zvaničnu posetu Moskvi sastankom sa prvim potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Denisom Manturovom i ministrom energetike Ruske Federacije Sergejom Civiljevom.

Tokom sastanka sa ministrom Civiljevom, razmatrano je niz aktuelnih pitanja saradnje u energetskim sektorima, uključujući snabdevanje Srbije ruskim prirodnim gasom. Vulin je izrazio zahvalnost Rusiji za stabilne isporuke gasa koje obezbeđuju energetsku sigurnost Srbije.

Civiljev je naglasio da dijalog između Rusije i Srbije omogućava uspešan razvoj u ključnim sektorima energetike i da se sa srpskim kolegama radi planski na oblastima nafte, gasa i elektroenergetike. On je pozvao srpsku delegaciju da prisustvuje „Ruskoj energetskoj nedelji“, koja će se održati u Moskvi od 26. do 28. septembra ove godine.

Na sastanku sa Manturovom, Vulin je istakao da su odnosi između Srbije i Rusije, uprkos brojnim izazovima, na visokom nivou i da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji, pri čemu je Vulin naglasio značaj ruskih investicija u Srbiji i povoljne uslove za uzajamna ulaganja u privredne i infrastrukturne projekte.

Vulin je zahvalio Rusiji na aktivnoj podršci po pitanju teritorijalne celovitosti Srbije i na pomoći u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Istakao je da Srbija, kao prijatelj Rusije, nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji uprkos međunarodnim pritiscima.

Ova poseta označava nastavak bliske saradnje između Srbije i Rusije u ključnim sektorima, posebno u energetici i ekonomiji.