Vulin o odnosima Srbije i Rusije: Energetika ključna, pregovori o gasu u septembru

Vulin o odnosima Srbije i Rusije: Energetika ključna, pregovori o gasu u septembru

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je za RTS nakon posete Rusiji da su odnosi između Srbije i Rusije na najvišem nivou i da nikada nisu bili bolji. Vulin je naglasio važnost energetske saradnje između dve zemlje, posebno u kontekstu gasa, koji je ključan za srpsku privredu.

Vulin je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića, i da Rusija to veoma poštuje. On je istakao da su razgovori sa ruskim zvaničnicima bili fokusirani na nastavak privredne saradnje i da je Rusija spremna da podrži Srbiju u ekonomskom smislu.

Prema Vulinovim rečima, Srbija uvozi više nego što izvozi u Rusiju, što treba da se popravi. On je naveo da će pregovori između „Srbijagasa“ i „Gaspromnjefta“ o povlašćenim cenama gasa početi u septembru, i izrazio očekivanje da će sporazum biti produžen, jer sadašnja ugovorna obaveza ističe u maju sledeće godine.

Vulin je komentarisao i stav Evropske unije, rekavši da Srbija ne može da zanemari svoje interese u korist EU i da ne vidi razlog za sukob sa Rusijom. On je naglasio da Srbija mora da vodi računa o svojim interesima i da ne prihvata dvostruke standarde, posebno u vezi sa pitanjem teritorijalnih integriteta.