Vulin o situaciji na Kosovu i Metohiji i odnosima sa Rusijom

Vulin o situaciji na Kosovu i Metohiji i odnosima sa Rusijom

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je za RTS da je politika kosovskog premijera Aljbina Kurtija etničko čišćenje Kosova i Metohije i da je posao Kfora da zaštiti Srbe na tom području. Vulin je rekao da je veoma opasno otvoriti most na Ibru i da bi prelazak kosovskih bezbednosnih snaga preko mosta mogao da predstavlja okupaciju severa Kosova i Metohije.

Prema Vulinovim rečima, kosovske bezbednosne snage, koje po rezoluciji 1244 UN ne smeju da postoje, ne bi smele da pređu most i okupiraju sever. On je naglasio da Kfor, kao garant opstanka Srba, treba da obezbedi bezbednost i zakon na Kosovu i Metohiji.

Vulin je takođe govorio o odnosima Srbije i Rusije, naglašavajući da su odnosi na visokom nivou i da Rusija pokazuje spremnost za nastavak privredne saradnje. Prema njegovim rečima, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, i to treba iskoristiti u ekonomskom smislu. Vulin je rekao da Srbija nikada nije bila u boljim odnosima sa Rusijom i da delimo zajednička uverenja o ravnoteži moći u svetu.

Što se tiče energetske saradnje, Vulin je najavio početak pregovora između „Srbijagasa“ i „Gaspromnjefta“ u septembru, kako bi se produžio sporazum o snabdevanju gasom po povlašćenim cenama, koji ističe u maju iduće godine.

Vulin je kritikovao stav Evropske unije prema vezi sa Rusijom, ukazujući da Srbija ne može da se uskladi sa vrednostima EU u vezi sa Rusijom zbog svojih nacionalnih interesa. Naglasio je da Srbija ne može da vodi računa o interesima EU više nego o svojim, dodajući da srpske granice ne bi trebale biti manje zaštićene od ukrajinskih granica.