Aleksandar Vulin: Pravio sam spiskove neželjenih osoba u Srbiji po zakonu i savesti

Aleksandar Vulin: Pravio sam spiskove neželjenih osoba u Srbiji po zakonu i savesti

Potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je danas da je tokom svog mandata kao ministar policije i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) sastavljao spiskove osoba koje nisu dobrodošle u Srbiju. Vulin je naglasio da je to činio po zakonu i savesti, izrazivši žaljenje što nije posvetio više vremena ovom zadatku.

Vulin je naveo da su svi pojedinci sa tih spiskova, koji su na različite načine pokazali neprijateljstvo prema Srbiji, kasnije tražili da im se zabrana ulaska ukine. Prema njegovim rečima, mnogi su se lično ili preko posrednika obraćali njemu ili čak premijerima svojih zemalja, pokušavajući da ukinu zabranu.

Među razlozima za zabranu ulaska, Vulin je istakao delovanja poput pevanja pesama koje veličaju ratne zločine, prebijanja dece na koncertima, psovanja na društvenim mrežama, kao i podrške simbolima Velike Albanije i slavljenju ratnih zločinaca.

Vulin je takođe istakao da su se na spiskovima našli i strani državljani koji su dolazili u Srbiju da učestvuju u nasilnim protestima, kao i narko-bosovi, kojima je onemogućen ulazak u zemlju. Dodao je da su na spisku bili i poslanici iz Crne Gore koji su glasali za rezoluciju kojom se Srbija proglašava genocidnom, kao i pojedini Srbi koji su izražavali simpatije prema albanskim i ustaškim zločincima.