Vučić poručuje opoziciji: Pripremite se za izbore, nasilne smene neće biti

Vučić poručuje opoziciji: Pripremite se za izbore, nasilne smene neće biti

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nasilne smene vlasti u Srbiji neće biti, insistirajući na demokratskim principima i promovisanju izbora kao legitimnog načina promene vlasti. Opoziciji je poručio da se pripremi za izbore i pozvao ih da predstave svoje planove i programe kako bi privukli glasače.

Vučić je, u obraćanju javnosti, odbacio tvrdnje o nasilnim smenama vlasti i naglasio da se vlast menja na izborima, potvrđujući demokratski karakter Srbije. Takođe je odgovorio na pitanje o mogućem novom „Majdanu“, ističući da ne vidi drugi cilj osim destabilizacije.

Osvrćući se na hapšenja i kontroverze tokom protesta, Vučić je pozvao predstavnike opozicije da prekinu štrajk glađu i izrazio sumnju u povezanost između stranaka bivšeg režima i Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji.

Predsednik je najavio poseban fokus na oblastima obrazovanja i zdravstva u narednoj godini, s namerom da se dovedu eminentni evropski univerziteti u Srbiju. Takođe, najavio je završetak termoelektrane Kostolac i investicije u Institut za veštačku inteligenciju.

Na kraju, Vučić je naglasio da Srbija neće prihvatiti dokument koji obavezuje podršku tzv. Kosovu za članstvo u međunarodnim organizacijama i istakao nerešene slučajeve pogibije Srba na Kosovu i Metohiji, tražeći odgovore od Prištine.