Vučić: Za Kosovo je potreban kompromis, ali Priština ne ispunjava obaveze

Vučić: Za Kosovo je potreban kompromis, ali Priština ne ispunjava obaveze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za rešenje pitanja Kosova i Metohije neophodan kompromis, naglašavajući da jednostrano rešenje, po kojem Albanci dobijaju sve, a Srbi gube sve, nije prihvatljivo. U intervjuu za švajcarski „Veltvohe“, Vučić je istakao da je bilo blizu postizanja rešenja, ali da Priština nije ispunila svoje obaveze.

Vučić je naglasio duboku vezu Srba sa Kosovom i Metohijom, koja se ne može prekinuti kako to žele na Zapadu. Komentarišući značaj kosovskog pitanja, rekao je da na Zapadu često smatraju da je previše okrenut prošlosti kada govori o srpskom narodu i istoriji.

Vučić je izrazio nezadovoljstvo dvostrukim standardima Zapada, napominjući da je to nešto što se može čuti od svih u Beogradu. Kao ključno za rešavanje kosovskog pitanja, istakao je međusobno poštovanje.

Predsednik Srbije je takođe istakao važnost otvorenih granica između Srbije, BiH, Albanije i Severne Makedonije, ali je priznao da je to daleko od realizacije. Fokus, prema njegovim rečima, mora biti na ekonomiji.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da su se inicijatori njenog usvajanja suočili sa otporom i brojnim pitanjima iz celog sveta. Naglasio je da niko ne spori da se u Srebrenici desio strašan zločin, ali je doveo u pitanje motivaciju i trenutak za usvajanje nove rezolucije, s obzirom na postojeću Rezoluciju o genocidu iz 2015. godine.

Vučić je zaključio da Srbija ima podršku većine zemalja, ne zbog nepoznavanja događaja u Srebrenici, već zbog neslaganja sa trenutkom i izostankom inkluzivnosti inicijative.