Vučić u Njujorku naglašava značaj veštačke inteligencije za Srbiju

Vučić u Njujorku naglašava značaj veštačke inteligencije za Srbiju

Srbija je odavno prepoznala značaj i potencijal veštačke inteligencije, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku u Njujorku, koji je održan u okviru zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Vučić je učestvovao na visokom nivou o međunarodnoj saradnji u izgradnji kapaciteta veštačke inteligencije, koji su organizovali Narodna Republika Kina i Republika Zambija.

„Velika je čast i privilegija biti gost na ovom elitnom događaju koji okuplja istaknute lidere iz celog sveta. Cilj nam je bolje razumevanje veštačke inteligencije, njenog potencijala, ali i opasnosti od njene zloupotrebe“, rekao je Vučić.

On je dodao da je kao članica Alijanse za upravljanje veštačkom inteligencijom Srbija prepoznala značaj ovog područja i da su planovi za njen razvoj ambiciozni. „Uz pomoć domaće pameti i značajnih ulaganja, Srbija će se pozicionirati među vodećim zemljama u ovoj oblasti“, naglasio je Vučić.

Predsednik je istakao da je sastanak pružio odličnu platformu za razmenu mišljenja o temama koje utiču na veštačku inteligenciju, kao što su ekonomski razvoj, tržište rada i klimatske promene.

„Ovaj skup je u skladu sa ciljevima jačanja multilateralizma i međunarodnih odnosa. Kina i Zambija se zalažu za jedinstven pristup rešavanju globalnih pitanja, pokazujući time posvećenost saradnji koja ne poznaje granice“, zaključio je Vučić.

Diskusije vođene na sastanku mogle bi oblikovati buduće politike i inicijative, doprinoseći kooperativnijoj i održivijoj globalnoj zajednici, kojoj će Srbija aktivno doprinositi.