Vučić o politici Srbije i odnosima sa Evropom, Rusijom i Kinom: „Nikoga nećemo napadati“

Vučić o politici Srbije i odnosima sa Evropom, Rusijom i Kinom: „Nikoga nećemo napadati“

Večeras, povodom Dana državnosti, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izneo je ključne smernice spoljnopolitičkog kursa zemlje, ističući odlučnost da Srbija nastavi vođenje samostalne politike koja će čuvati odnose sa Evropom, ali istovremeno neće zanemariti veze sa Rusijom, Kinom i drugim značajnim partnerima.

Govoreći na ceremoniji dodele odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, predsednik Vučić osvrnuo se na nedavne izjave iz jedne susedne države o odbrani Kosova, istakavši da Srbija nema nameru da napada bilo koju zemlju.

„Danas se iz jedne susedne države čulo da ukoliko neko napadne Kosovo, a ne znam ko bi napadao Kosovo i kako to izgleda, Albanija to neće da dozvoli i biće na toj strani. Da sam bilo šta slično izgovorio, a posle takve jezive izjave mogli ste samo da čujete glasno ćutanje, toliko glasno da je neprijatno to ćutanje, da niko reč nije izgovorio na takve izjave“, rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija nema potrebu da napada bilo koga, ali istovremeno istakao važnost očuvanja nacionalnih interesa i suvereniteta.

„I nećemo da napadamo bilo koga. Nama je potrebna Evropa, ne uvek njeno licemerje i dvoličnost, već nam je potrebna, ne možemo bez nje. Ali isto tako, kad nas teraju da možemo i bez nekih koji nam nisu uzimali zemlju, mi ćemo reći – mi smo Srbi, imamo i srce i dušu“, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da će Srbija voditi svoju politiku, čuvajući i odnose sa Evropom, ali neće zanemariti ni saradnju sa Rusijom, Kinom ili bilo kojom drugom zemljom.

„Pa ćemo ipak da vodimo svoju politiku, čuvaćemo i svoje odnose sa Evropom, ali nećemo da gazimo svoje odnose ni sa Rusijom, ni sa Kinom, niti bilo kim drugim. Sa kim nam vi zapovedate da to činimo“, istakao je predsednik.

Zamolio je sve laureate odlikovanja da nastave da hodaju, naglašavajući da su najvažniji principi postavljeni vekovima ranije, a da je od ključne važnosti da Srbija čuva svoju tradiciju, razvija zemlju i brine o odnosima sa drugim državama.

„Imajte na umu da su najvažniji principi postavljeni vekovima ranije, da su ih znali i Karađorđe i Miloš Obrenović. Da moramo da pazimo na odnose sa ljudima, da čuvamo staro, uz prihvatanje novog, da razvijamo zemlju, da ekonomski napredujemo, da dogovaraju sve, da čuvamo mir, ali da ne damo ni svoju vojsku, ni svoje nebo, ni svoju zemlju. I da nikada nikome ne dozvolimo da nam uzme našu crveno-plavo-belu trobojku, jer ona je simbol svih naših pobeda, ona je simbol naše slobode. Neka živi Srbija“, zaključio je Vučić.