Predsednik Vučić razgovarao sa delegacijom MMF o ekonomskim reformama i razvoju Srbije

Predsednik Vučić razgovarao sa delegacijom MMF o ekonomskim reformama i razvoju Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef misije u Srbiji Donal Mekgetigen. Razgovaralo se o ključnim ekonomskim reformama, strateškim planovima za dalji razvoj zemlje, kao i o jačanju saradnje sa MMF-om.

Vučić je sa predstavnicima MMF-a diskutovao o najvažnijim pitanjima saradnje, uključujući projekcije za predstojeći period, analize rizika i trenutna kretanja na tržištu. Posebna pažnja posvećena je očekivanom prilivu stranih direktnih investicija i fiskalnoj disciplini.

Tokom razgovora, predsednik je naglasio da je Srbija, uz ozbiljne mere i dobre prognoze, uspela da zabeleži snažan ekonomski rast uprkos izazovima koje donosi energetska kriza. Istakao je da se nastavljaju ulaganja u ključnu infrastrukturu i kapitalne projekte, s ciljem dodatnog poboljšanja investicionog okruženja.

„Zahvalio sam MMF-u na podršci naporima naše zemlje za stvaranje dobrog investicionog okruženja, kao i na preporukama za jačanje fiskalne stabilnosti“, rekao je Vučić. On je dodao da, imajući u vidu trenutnu dinamiku privredne aktivnosti, Srbija ostaje pri proceni rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,8 odsto i planira još jači rast u narednim godinama.

Sastanak je takođe obuhvatio dalje mere i korake za očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, kao i reforme u domaćem energetskom sektoru. Predsednik je naglasio da je saradnja sa MMF-om ključna za ekonomski napredak Srbije i obezbeđivanje stabilnosti.

„Srbija ostaje posvećena otvorenoj i konstruktivnoj razmeni sa MMF-om, kao jednom od najuglednijih globalnih finansijskih institucija“, zaključio je Vučić.