Predsednik Francuske Emanuel Makron u zvaničnoj poseti Srbiji krajem avgusta

Predsednik Francuske Emanuel Makron u zvaničnoj poseti Srbiji krajem avgusta

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostiće francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom njegove zvanične posete Srbiji 29. i 30. avgusta. Prema saopštenju iz Službe za saradnju sa medijima Predsednika Republike, cilj posete je dalje produbljivanje bilateralnih odnosa i saradnje u oblastima privrede, zdravstva, energetike i kulture.

Pored ovih tema, Vučić i Makron će razgovarati i o veštačkoj inteligenciji (AI), s obzirom na to da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju. Francuska će biti domaćin samita AI u julu 2025. godine u Parizu, što daje dodatni značaj ovim razgovorima.

Makron će tokom posete ponovo potvrditi podršku Francuske evropskom putu Srbije, što je za Beograd od velike važnosti u procesu evropskih integracija.

Vučić je ranije, na otvaranju Srpske kuće u Parizu tokom Olimpijskih igara, najavio Makronov dolazak, ističući da je Srbija u kratkom vremenskom periodu ugostila nekoliko svetskih lidera, uključujući nemačkog kancelara Olafa Šolca i kineskog predsednika Si Đinpinga.