Vučić pred Savetom bezbednosti UN: Priština sistematski napada kosovske Srbe

Vučić pred Savetom bezbednosti UN: Priština sistematski napada kosovske Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je oštru kritiku na račun vlasti u Prištini pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, ističući da je stvaranje nepodnošljivih uslova života za kosovske Srbe i njihovo proterivanje sa Kosova jedini cilj tamošnje vlasti.

Na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu, Vučić je naglasio da se pojačavaju „sistematski napadi“ na srpsko stanovništvo, što može izazvati nepopravljivu štetu za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Beograd je zatražio ovu sednicu zbog aktivnosti Prištine koje, kako je Vučić istakao, mogu izazvati nepopravljivu štetu do sazivanja redovne sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu krajem aprila.

Direktni povod za podnošenje zahteva bila je odluka Centralne banke Kosova o zabrani transakcija u dinarima od 1. februara, što je, prema Vučiću, napad na Srbe jer mnogi od njih zavise od dinarskih sredstava iz budžeta Srbije.

Vučić je istakao da Priština nema argumente kada tvrdi da je ukidanje dinara preduzeto radi obezbeđivanja vladavine prava, te da se termin „vladavina prava“ koristi isključivo kako bi se naštetilo Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ovo saopštenje predstavlja još jedan korak u sveopštoj političkoj i ekonomskoj napetosti između Beograda i Prištine, dok se problemi na Kosovu i dalje razmatraju na međunarodnom nivou.