Vučić: Protiv Srbije na Generalnoj skupštini UN bio ceo kolektivni Zapad

Vučić: Protiv Srbije na Generalnoj skupštini UN bio ceo kolektivni Zapad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku protiv Srbije stajao ceo kolektivni Zapad. Vučić je istakao da su Srbiju potcenili, smatrajući da će glasanje biti rutinsko i da će time još jednom pokazati svoju moć nad Rusijom.

Vučić je objasnio da se Srbija suočila sa najtežom temom jer je protiv nje bio kompletan kolektivni Zapad, uključujući EU, kao i zemlje koje nisu članice EU, ali koje podržavaju zapadne interese poput Švajcarske, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna. U tu grupu spadaju i Amerika, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Predsednik je istakao da su zapadni saveznici računali da će glasanje biti gotovo jednoglasno. Vučić je naveo da su protiv Srbije delovali i ko-sponzori poput Čilea i Ruande, sa ciljem da pokažu podršku sa različitih kontinenata i prikažu to kao normalno stanje.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici dobila je podršku 84 od 193 države članice. Protiv rezolucije bilo je 19 država, uzdržano 68, dok 22 zemlje uopšte nisu glasale. Vučić je zahvalio Kini i Belorusiji na podršci protiv usvajanja rezolucije.

Predsednik je naveo da je pritisak na druge zemlje bio intenzivan, sa mnogim velikim zemljama koje su vršile pritisak da glasaju za usvajanje rezolucije. Vučić je posebno istakao pritisak ministara dve najmoćnije evropske zemlje i njihove poruke drugim državama, kao i obećanje jednog evropskog lidera koji je pristao da glasa protiv.

Vučić je iskoristio priliku da pozove sve narode na Balkanu na međusobni dijalog umesto podnošenja zahteva trećim stranama poput Nemaca. Naglasio je važnost razgovora između balkanskih naroda kako bi se izbegli konflikti i nesporazumi.

Predsednik je naglasio da ne želi umanjiti žrtve Srebrenice, ali da Srbija ne može dozvoliti da se Srbi proglase genocidnim narodom. Vučić je takođe ukazao na potrebu da se razmotri genocid nad sovjetskim narodom tokom Drugog svetskog rata, pitajući kako će se objasniti da ubijanje 22 miliona ljudi nije genocid.

Vučić je komentarisao i izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da se NATO sprema za rat sa Rusijom, ističući da Orban ima obaveštajne podatke iz NATO-a. Vučić je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti zaustavljanja sukoba u Ukrajini, navodeći da je situacija veoma teška.

Predsednik Srbije je komentarisao i navode Rojtersa da je predsednik Rusije Vladimir Putin spreman za zamrzavanje situacije na frontu i primirje. Vučić je rekao da je to očekivano, ali da ne veruje da je to prihvatljivo za Zapad, dodajući da je situacija u Ukrajini daleko od bilo kakvog dogovora.