Vučić: Srbija suočena sa kolektivnim Zapadom zbog rezolucije o Srebrenici

Vučić: Srbija suočena sa kolektivnim Zapadom zbog rezolucije o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je danas uznemirujuće prognoze o očekivanom ishodu rezolucije o Srebrenici koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 27. aprila.

U svom obraćanju, Vučić je istakao da će Srbija, u narednom periodu, biti suočena sa kolektivnim Zapadom zbog donošenja ove rezolucije. Naglasio je dva glavna razloga za donošenje ove rezolucije, navodeći prvo kažnjavanje srpskog naroda zbog svoje slobodarske politike i pritisaka vezanih za Kosovo i Metohiju i geopolitičku orijentaciju. Drugi razlog, kako je Vučić naveo, jeste podrška Izraelu, zbog čega Zapad ne može u potpunosti da podrži Palestince, pa su se zato okrenuli muslimanima koje mogu da podrže.

Predsednik je dodao da će biti tražena i ratna odšteta od Republike Srbije, te da će borba biti izuzetno teška s obzirom na protivljenje svetskih sila.

Uprkos izazovima, Vučić je najavio napore da se razgovara sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom kako bi se vodila politika mira i smanjile tenzije.

Na pitanje novinara o Dodikovim najavama političke borbe, Vučić je istakao da nema pravo da mu govori kako da se ponaša, ali da će pokušati da utiče na situaciju.

U vezi sa inicijativom za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Vučić je naglasio da će Srbija reagovati snažno, ozbiljno i odgovorno, te da će konačnu odluku doneti vlada.

Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona, kako je najavio Vučić, biće od velikog značaja za Srbiju, dok je ponovio da Srbija ostaje na evropskom putu, uprkos rastućim izazovima i komplikacijama.