Vučić pozvao opoziciju da pokrene referendum o njegovom opozivu

Vučić pozvao opoziciju da pokrene referendum o njegovom opozivu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas opoziciju da podnese zahtev za raspisivanje referenduma o njegovom opozivu, tvrdeći da su aktuelni protesti protiv iskopavanja litijuma samo maska za stvarne političke ciljeve.

Na konferenciji za novinare u Vili Mir, Vučić je rekao: „Podnesite zahtev, vas 80, nemojte ni 85 da tražite, obezbediću vam ja ostatak potpisa i idemo pre kraja godine na referendum u opozivu predsednika Republike. Jer to je ono što tražite.“ On je izrazio spremnost da se suoči sa opozicijom na referendumu koji bi mogao biti organizovan do kraja godine ili u martu 2025. godine.

Vučić je naveo da je za 12 godina na vlasti „Srbija rasla i napredovala“, tvrdeći da se danas u zemlji živi bolje nego ikada u istoriji zahvaljujući reformama Srpske napredne stranke. On je kritikovao opoziciju zbog, kako tvrdi, lažnih optužbi i nedostatka stvarnih rešenja za ekološke probleme.

Predsednik je istakao da će lično pomoći u organizaciji referenduma i naglasio da će se truditi da se fokusira na napredak zemlje, uprkos kritikama koje dobija od svojih političkih protivnika. Takođe je napomenuo da opozicija nije brinula o ekološkim pitanjima dok je bila na vlasti, citirajući primere zagađenja u Kosjeriću i Boru.

Vučić je dodao da je opozicija koristila proteste kao političku taktiku, a ne da bi rešila stvarne probleme građana. On je naglasio da u narednom periodu neće biti iskopavanja litijuma i da će biti posvećen održavanju referenduma o njegovom opozivu.

Opozicija i dalje reaguje na Vučićeve izjave, ističući da je pravda i transparentnost ključna za budućnost zemlje.