Vučić: Svima sam u oči rekao šta nećemo ispuniti iz Ohridskog sporazuma

Vučić: Svima sam u oči rekao šta nećemo ispuniti iz Ohridskog sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jasno svima rekao koje delove Ohridskog sporazuma Srbija neće ispuniti. Povodom odluke Prištine o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da je neophodno obezbediti plate ljudima na jugu srpske pokrajine, ali je ponovio da Srbija neće ispuniti deo sporazuma koji se odnosi na priznavanje tzv. Kosova u međunarodnim institucijama. On je naglasio da je neophodno zaštiti ognjišta i zemlju u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Predsednik Vučić je takođe razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o Srbiji, ekonomskoj agendi rasta, Kosovu i Metohiji, kao i Banjskoj. On je istakao da će uvek biti na strani prognanih Srba i da se neće odustati od zaštite nacionalnih interesa.

U vezi sa odnosom prema Ruskoj Federaciji, Vučić je naglasio da Srbija neće uvoditi sankcije, zadržavajući principijelan stav. On je istakao da ne može garantovati ponašanje drugih zemalja, već se rukovodi interesima Srbije.

Predsednik je komentarisao i izjave prištinskog premijera Aljbina Kurtija, ističući da takve izjave ostavljaju utisak samo kod onih koji gledaju u Rusiju i ne mogu je „pobediti“, pa će sada pokušati preko Srbije.

U vezi sa formiranjem nove vlade, Vučić je najavio da će od ponedeljka krenuti sa konsultacijama i izrazio nadu da će taj proces biti završen relativno brzo.

Komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta o decembarskim izborima u Srbiji, Vučić je istakao da je njen pravi cilj bio političko mešetarenje i sirenje laži zbog geopolitičkih interesa.

Predsednik je najavio i mnoge infrastrukturne projekte, uključujući radove na brzim prugama i izgradnji puteva, naglašavajući da će se Srbija boriti za svoje interese i napredak zemlje.

U vezi sa iskopavanjem litijuma, Vučić je istakao da se nada da bi mudra i hrabra vlada mogla da dobije garancije o zaštiti životne sredine ako se odluči za eksploataciju tog resursa, naglašavajući da je to u interesu Srbije, iako se protiv toga izjašnjavaju mnogi u zemlji.

Na kraju, predsednik je naglasio da je njegov posao da uradi nešto za zemlju, bez obzira na to da li će to biti popularno ili ne, te da će se nastaviti boriti za interese Srbije.