Vučić demantuje navode o prodaji oružja Ukrajini: „Sve je legalno i transparentno“

Vučić demantuje navode o prodaji oružja Ukrajini: „Sve je legalno i transparentno“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, oštro je odbacio tvrdnje objavljene u Financial Timesu da Srbija prodaje oružje Ukrajini, naglašavajući da je oružje prodato trećim zemljama s kojima Srbija ima ugovore.

„Želim da ukažem na trikove kojima se koriste strane službe i pojedini političari. Svakoga dana sam optužen da sam Putinov pijun, lutak… A onda kažu: Nije Vučić prodao Ukrajini oružje, već nekom drugom, Španiji na primer, ali je to oružje završilo u Ukrajini. Tada očekujete da će oni da kažu – čestitamo, Srbija nas je poslušala. Ne, oni kažu – Putine, pogledaj šta ti je Vučić uradio“, izjavio je predsednik.

Vučić je naglasio da je cilj ovih optužbi dvostruk: da naruše njegov ugled i da izazovu napetost između Srbije i Rusije. Pojasnio je da su pokušaji stranih agenata da infiltriraju GPS uređaje u srpske granate i rakete deo šire kampanje diskreditacije.

„Juče se uznemirio ministar odbrane Bratislav Gašić, hteo je da izda saopštenje. Rekao sam – smirite se, ne morate na sve da odgovarate. Za šta se pravdate? Za to što obezbeđujemo najnormalniji posao našoj namenskoj industriji?“ rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je Srbija potpisala ugovore vredne više od 400 miliona dolara sa Azerbejdžanom i drugim zemljama, te da je trenutna velika potražnja za oružjem prilika za razvoj srpske namenske industrije.

„Ono što rade strani agenti, pokušavajući da nam dokažu gde šta i kako radimo, je da ubacuju GPS uređaje u naše proizvode. I sada mi moramo da hapsimo naše ljude koji za neku crkavicu od 2.000 evra godišnje mogu da izgube posao i slobodu,“ dodao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija neće prodati više od 40% svoje namenske industrije, te da će eventualna dokapitalizacija biti usmerena na povećanje proizvodnje kako bi se zadovoljile domaće potrebe za rezervama.

Predsednik je zaključio da su sve optužbe protiv Srbije neutemeljene i da je sva izvezena municija dozvoljena i u skladu sa zakonima, te da su ugovori samo sa Azerbejdžanom, Kiprom i Emiratima garancija da srpsko oružje neće biti korišćeno protiv srpskog naroda ili njegovih saveznika.