Vučić kritikuje Kurtija i izražava zabrinutost zbog budućnosti Srbije i regiona

Vučić kritikuje Kurtija i izražava zabrinutost zbog budućnosti Srbije i regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji i rekao da je važno što su Evropljani i Amerikanci osudili premijera privremenih institucija samouprave u Prištini, Aljbina Kurtija, zbog upada prištinskih snaga na sever Kosova. Vučić je istakao da ceo svet polako počinje da razume ko pravi suštinske probleme u regionu.

„Važno je što Kfor i NATO čvrsto drže pozicije na mostu na Ibru. Ne razumem potpuno smisao ovog postupka, osim ako nije želja da se isprovocira Srbija,“ rekao je Vučić u Pragu, gde učestvuje na Globalnom bezbednosnom forumu.

On je upitao šta Prištinsko rukovodstvo smatra da će postići upadima na sever Kosova i Metohije i kritikovao ih zbog destabilizacije regiona i delovanja bez dogovora sa partnerima.

Vučić je najavio da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno, obaveštavajući da će predstavnici Srpske liste razgovarati sa Kvintom u Prištini i da će Srbija nastaviti da štiti interese svog naroda na Kosovu i Metohiji.

Takođe, Vučić je komentarisao rad na otvaranju rudnika litijuma u Nemačkoj, naglasivši razliku između pristupa nemačkog kancelara Olafa Šolca i stava u Srbiji prema eksploataciji litijuma. Rekao je da će insistirati na garancijama za zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine pre nego što se odluči o kopanju litijuma.

Predsednik je naglasio i važnost industrijskog rasta i problema sa energetikom, naglašavajući potrebu za prilagođavanjem u kontekstu sve veće potrošnje energije, uključujući i veštačku inteligenciju koja zahteva značajne energetske resurse.