Vučić: Nemam zakazan bilateralni susret sa Putinom u Kini

Vučić: Nemam zakazan bilateralni susret sa Putinom u Kini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema zakazan bilateralni susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kini tokom Inicijative „Pojas i put“. Na konstataciju da se sa Putinom sreo poslednji put krajem 2021, Vučić je podsetio na svoju tadašnju najavu sukoba u Ukrajini.

Vučić je istakao da će u Kini prisustvovati zajedno s liderima Emirata, Egipta i još 24 svetska lidera. Očekuje se da će tokom boravka u Kini potpisati mnogo sporazuma s kineskim kompanijama i državnim institucijama, uključujući sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom.

Predsednik Srbije istakao je značaj tog sporazuma, naglašavajući da će omogućiti niže cene za srpske poljoprivredne proizvode i vinarsku industriju, a otvoriće i mogućnosti za izvoz.

Vučić je takođe najavio brojne sastanke tokom boravka u Kini i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije u svetu, naglašavajući važnost očuvanja mira i stabilnosti.

Inicijativa „Pojas i put“ je pokrenuta 2013. godine, a tokom narednih godina postala je međunarodno priznata inicijativa s globalnim uticajem. Preko 150 država i 30 međunarodnih organizacija učestvuju u toj inicijativi, što je dovelo do značajnog ekonomskog i društvenog razvoja u mnogim zemljama. Inicijativa je privukla značajne investicije i doprinela smanjenju siromaštva širom sveta.